pondělí 29. září 2008

Dreams-time

převzato z časopisu Digitální foto - červen 2008

Dreams-time

Big Stock Photo se díky snadnému a přehlednému ovládání ideálně hodí pro méně zkušené uživatele fotobank, server Dreamstime je naopak na první pohled určen spíše pokročilým. Hned po registraci se dostanete na stránku s formulářem pro zasílání fotografií. Na ní vás čeká poměrně strohý text s požadovanými technickými specifikacemi snímků (formát JPEG, rozlišení alespoň 3 megapixely) a také obsáhlý seznam důvodů, pro něž mohou být fotografie odmítnuty. Pomocí odkazu Stock Utilities se dostanete k formulářům pro svolení fotografovaných osob a k radám týkajícím se podmínek pro přijetí snímků.

Půl napůl
Podobně jako u většiny fotobank ani tady nemůžete očekávat, že dostanete víc než polovinu ceny, kterou kupující za stažení snímku zaplatí. Podíl lze zvýšit až na 60%, v takovém případě ale musíte uzavřít s fotobankou smlouvu o výhradním zastoupení, nemůžete tedy své fotografie nabízet u konkurence. Dokonce se můžete stát i jedním z „exkluzivních fotografů“ Dreamstime a v takovém případě váš podíl může vyrůst až na 80%, což už by mělo potěšit i profesionály.

VERDIKT: Slušné ceny a některé zajímavé funkce, například sekce Editorial Image pro povedené reportážní snímky. V této sekci se nevyžaduje souhlas footgrafovaných osob a vlastníků fotografovaných nemovitostí.

Hodnocení
**** *

Žádné komentáře: